Dieta a odporność organizmu

Jeżeli jest nasz organizm silny, odporny na choroby, to automatycznie rzadziej będą nam się przytrafiały wszelkiego rodzaju niemiłe niespodzianki zdrowotne, jak grypy, przeziębienia, nie mówiąc już o innych, poważniejszych chorobach. Okazuje się, że na wzmocnienie odporności wpływa nie tylko hartowanie organizmu poprzez przebywanie często na świeżym powietrzu, zwłaszcza w okresie zimowym, ale bardzo ważna jest w tym względzie również dieta, a więc po prostu to, co spożywamy. Jest od pewnego czasu dość modne powiedzenie, mówiące o tym, że jesteśmy tym, co jemy – okazuje się ono bardzo prawdziwe. Jeśli w naszej diecie będzie brakowało pewnych składników, automatycznie przełoży się to niekorzystnie na stan naszej odporności, a więc grozić będą w takich sytuacjach kolejne choroby, a przynajmniej nasz wygląd i uroda będą znacznie mniej atrakcyjne. Na przykład – brak w diecie odpowiednich ilości cynku spowoduje łamliwe paznokcie, wypadanie włosów, a ponadto ogólne osłabienie całego organizmu i częstsze łapanie wszelkich przeziębień. Brak w diecie odpowiednich ilości potasu spowoduje osłabienie pracy mięśnia sercowego, zaś niedostateczne ilości magnezu w organizmie mogą powodować kłopoty ze snem, z koncentracja, ogólne wyczerpanie organizmu – magnez jest bowiem katalizatorem większości reakcji zachodzących w naszych organizmach. Brak w diecie poszczególnych witamin może być przyczyna groźnej w skutkach awitaminozy, może też doprowadzić do wyczerpania całego ustroju.