Jaka dieta w przypadku nadciśnienia tętniczego

Jaka dieta w przypadku nadciśnienia tętniczego

W katalogu chorób, na które cierpi współczesny człowiek, coraz bardziej na czele wychodzi kilka schorzeń, które jednoznacznie kojarzone są z wpływem cywilizacji na organizm człowieka. Jedna z takich chorób jest nadciśnienie tętnicze, na które cierpi już kilkanaście procent naszego społeczeństwa i każdy kolejny rok przynosi kolejne niekorzystne pogłębienie się tego zjawiska. Przyczyn nadciśnienia tętniczego może być wiele, najczęściej spowodowane jest ono duża nadwagą, siedzącym trybem życia wielu naszych współobywateli, nieodpowiednia dietą, zbyt bogatą w sód (sól kuchenna), nadciśnienie może być też wynikiem stosowania niektórych leków sterydowych. W sytuacji, kiedy ktoś ma właśnie problemy z ciśnieniem, niezależnie od bezpośredniego powodu zachorowania na tą chorobę ważnym elementem leczenia schorzenia jest odpowiednia dieta, poza oczywiście stałym braniem odpowiednich leków. Dieta sprzyjająca obniżeniu ciśnienia tętniczego na pewno powinna zawierać jak najmniej sodu, a więc produkty powinny być solone w minimalnym stopniu albo wcale. Trzeba przy tym uważać nie tylko na zawartość soli kuchennej w produktach, ale też na obecność konserwantów, bowiem wiele z nich ma swoim składzie duże ilości sodu i jego pochodnych. Na pewno dobrze działają na organizm chorego na nadciśnienie tętnicze wszelkie warzywa i owoce, wśród których niezwykłe właściwości ma czosnek – obniża on znacznie ciśnienie krwi, a nawet działa w ten sposób, że potrafi ustabilizować ciśnienie na odpowiednim poziomie u osób, które cierpią na niedociśnienie.